REVOLUCIJA VODENJA PODCAST

#002 – Vodstveni izziv: Od dobre do izjemne ekipe v poslu

Za voditelje prihodnosti, ki želijo ustvariti izjemne dosežke z motiviranimi, zavzetimi in pogumnimi zaposlenimi.

Branko Žunec, Revolucija vodenja podcast

Kaj potrebuje vodja, da iz dobre ekipe razvije odlično oziroma izjemno ekipo?

V tej epizodi z vami delim 4 sestavine, ki jih uporabljajo odlični vodje, da razvijejo odlično ekipo. Preverite, koliko so te sestavine prisotne v vaši ekipi, da boste lažje naredili korak naprej v razvoju ekipe in doseganju odličnih rezultatov.

Katere so te sestavine:

1. “Vsak opravi svoje delo” je definicija timskega dela. Ko se je vsi zavedajo, sta prisotna zaupanje in zavzetost. Če nekdo ne opravi svojega dela in ostali člani to vedo, se ne trudijo na polno, saj nima smisla, ker delo v celoti ne bo narejeno, kot bi lahko bilo. Vodja naj bo tukaj nepopustljiv in zagotovi, da vsak opravi svoje delo. Kdor tega ne zmore oziroma noče, naj gre drugam (lahko tudi v katero drugo ekipo znotraj podjetja).

2.”Redna vsakodnevna komunikacija” je način, kako se člani ekipe bolje spoznajo in tudi uskladijo. Povsem normalno je, da se pojavljajo tudi napetosti in nestrinjanja, ki v formalnem in neformalnem okolju vodijo v večjo povezanost ekipe. Vodja z redno povratno informacijo daje članom potrditev, kako uspešno vsak opravi svoje delo.

3.”Vsak opravi svoje delo tako dobro, da zaradi nje(ga) vsi ostali opravijo svoje delo še malo boljše”; to je v bistvu prvi korak k odličnosti ekipe. Tukaj se začnejo izjemni dosežki. Poleg tega, da vsak član opravi svoje delo, je še bolj pomembno, koliko je koristen za ostale v ekipi. Odličen primer je slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončič, ki je prav zaradi svoje koristi za ekipo tudi eden najbolje plačanih športnikov.

4.”Analizirajte zmage bolj, kot poraze” je moto številnih odličnih trenerjev v športu in naj postane tudi vaš moto v poslu. Ena od skrivnosti odličnih ekip je, da se razlike med člani tima hitro pozabijo, ko ekipa zmaga. Zato je koristno, da analiziramo zmage, saj s tem utrjujemo povezanost članov in krepimo ambicijo (da si želijo še višje in še bolje). Porazi so namenjeni temu, da jih preživimo, osvojimo lekcijo, ki jo prinaša in gremo novim zmagam naproti.

Revolucija vodenja podcast
je na voljo na vseh
podcast aplikacijah

Še več nasvetov in podrobneje o slišanem pa v knjigi (R)evolucija vodenja